Kunst Zinnige Oplossingen

Kunst, Zin en Oplossingen

Kunst Zinnige Oplossingen bestaat sinds 1 oktober 2010.

Natuurlijk is hier veel aan vooraf gegaan. Tekenen heb ik mijn hele leven gedaan, collages maken, fotografie, foto's bewerken, printen, beelden maken, maar ook dingen zoals het decoreren van allerlei boekjes, doosjes, tafels, mozaieken, eigenlijk vind ik alles wat je zelf op creatieve of artistieke wijze uit je handen kunt laten komen leuk om te doen. En logisch.

Maar hoe dan te kiezen....

Dat deed ik ook niet zomaar. Tijdens de lerarenopleiding handvaardigheid merkte ik dat ik bijna alles leuk vond, mits het niet al te technisch werd. Lassen? Net niet dus. Vlakke werkvormen vond ik geweldig. Tekenen, monoprints, grafische technieken, heerlijk. Keramiek, ook leuk, maar net niet helemaal. Beelden boetseren en daarna afgietsels maken vond ik dan weer fantastisch, en maakte hier mijn eindexamenwerk van.

Een echte keuze was echter nog altijd niet gemaakt.

Een aantal jaar in eigen atelier werken bleek vooral tekeningen en schilderijen op te leveren. Prima.

Het moederschap bracht een enorme wending in mijn leven, en zorgde ervoor dat ik met 2 benen op de grond kwam te staan, op een goeie manier.

Toen mijn zoon iets ouder werd, ontvouwde zich de volgende stap voor mij.

Voor mezelf beginnen, met als inzet mijn creativiteit, wat dat ook zou betekenen.

Ik ging Pop Art portretten aanbieden en mijn eigen schilderijen. In Galerie Kralingen kon ik exposeren met Elisabeth Bieze Veerbeek en Honza Svasek en verkocht 5 werken. Daarbij werkte ik met Glenda Peters aan het opzetten van creatieve workshops die zang, rap, tekenen en levenskunst combineerden. Dat was heel bijzonder om te doen en heeft ons veel gebracht.

Dankzij Glenda kwam ik in contact met Joke Norendaal. Zij was zelf bezig met het opzetten van workshops die gingen over profileren en personal branding. Wat ze nog miste was iemand die daarin een creatief element zou brengen, een intuitieve schilderopdracht die een verdere verdieping in de tweedaagse trainingen "Puur Profileren" zouden geven.

Deze samenwerking bleek heel vruchtbaar en gezamenlijk hebben we een aantal jaar trainingen gegeven omdat we elkaar goed bleken aan te vullen, wat voor deelnemers een meerwaarde gaf.

Tussendoor werd ik gevraagd om te helpen met een kinderworkshop. Een project waar kinderen fantasievogels zouden ontwerpen en die werden overgebracht op een huisje buiten, en de kinderen schilderden daar de vogels weer in. Het was een eye-opener voor me, ik vond het zo leuk om met kinderen te creeeren dat ik hierin meer werk ging zoeken en dat bleek makkelijk mijn kant op te komen. Een periode van vele, vele kinderworkshops volgde en hier zit ik momenteel nog in.

Toch zijn er ook nieuwe projecten. Bijvoorbeeld papieren kralen maken. De eenvoud van een beschilderd papiertje dat een prachtige kraal wordt blijft me keer op keer fascineren en ik ben gelukkig niet de enige want ook hierin geef ik workshops en dit blijf ik ook graag doen.

Mijn werk (prints daarvan) verkoop ik via de site Werkaandemuur. Zij verzorgen prints op ieder formaat en op ieder materiaal en dat laat ik tegenwoordig graag aan hen over.

Soms exposeer ik, soms heb ik periodes van enorme creativiteit (het project "A Portrait A Day Keeps The Doctor Away" was het gaafste wat ik op artistiek gebied heb gedaan) en soms is de productiviteit of creativiteit ver te zoeken. Ik heb moeten inzien dat dit niet altijd te sturen is, misschien wel nooit. Je kunt jezelf de ruimte en de mogelijkheden geven om te schilderen of wat dan ook, je kunt alleen niet de baas zijn over wat er uit je handen komt.

Hiermee kan ik inmiddels leven, na veel innerlijke strijd.

Kunst Zinnige Oplossingen gaat over kunst, zingeving en biedt oplossingen.

Graag tot ziens!

Lucienne van Leijen